Where to go
in Javea

De Montgo

Zin in iets sportiefs, klim dan naar de 753 meter hoge top van de iconische Montgo.  De Montgo is het laatste stukje van de Betic-bergketen die hier in zee verdwijnt om in Ibiza en Formentera weer boven water te komen.  Je vindt hier een rijke flora en fauna.

Er is een wat eenvoudigere en een wat moeilijkere route. Ook voor fietsers zijn er twee routes uitgestippeld.  Het bezoekerscentrum vind je in Bosc de Diana, Cami de Sant Joan 1 in Denia.  

Jesús Pobre

Riurau farmers market

Deze sfeervolle markt wordt elke zondag tussen 9:00 en 14:00 gehouden in en rondom de gerestaureerde RiuRau in Jesús Pobre.

Eat Local, support local and enjoy local! Biologische food market met op de eerste zondag van de maand brocante en antiek. Een vrolijk energieke sfeer met live muziek.

Een plek onder de zon met persoonlijkheid.

Altea

Altea is een museum op zichzelf en het meest artistieke stadje aan de Costa Blanca. Een plaats waar veel nationale en internationale schilders, beeldhouwers, dichters, zangers en schrijvers hun “Taller” (werkplaats) hebben en inspiratie opdoen. Kunstzinnigheid en het soort mensen wat zich daardoor aangetrokken voelt, vindt je in de nauwe, witte straatjes en rondom de grote kerk met het -met Valenciaans keramiek betegelde- dak de Nuestra Senora del Consuelo, die o.a. met de Toren van Galera tot het Culturele Erfgoed van Spanje behoort.

Guadalest

 In het binnenland van de Costa Blanca ligt goed verborgen in de bergen het oude dorpje Guadalest. Het unieke aan het dorp is dat het op prachtige wijze in de rotsen geïntegreerd is. Het bijna duizend jaar oude dorp is geheel gesitueerd rondom het kasteel en ligt op ongeveer drie kwartier rijden van Javea.  El Castell de Guadalest is jarenlang een belangrijk verdedigingspunt geweest van de Moren tegen de Spanjaarden. Omdat het alleen via een uit de rotsen uitgehouwde ingang te bereiken was en het kasteel torens had die als een kraaiennest boven de rotsen uitstaken was het eenvoudig te verdedigen. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw zwaaien de Spanjaarden de scepter in Guadalest.

Denia

Centraal in Dénia staat op een heuvel het Romeinse kasteel van Denia. Dit is gebouwd in de 11e en 12e eeuw. Het Castillo de Dénia is te bezoeken tegen betaling. De klim naar boven kan tijdens warme zomerse dagen best zwaar zijn voor mensen die in wat minder goede conditie zijn. Met je entreekaartje kun je het Palau del Governador bezoeken inclusief het bijbehorende museum. Ook kun je genieten van het prachtige panoramische uitzicht over Denia.

Lees meer over Denia

De haven van Dénia heeft een drievoudige functie. Allereerst is hier de visafslag. De vers binnengebrachte vis wordt hier ‘s morgens aan de man gebracht. De tweede functie is die van jachthaven. Dénia heeft één van de populairste jachthavens van de Costa Blanca. Ten derde is de haven van Dénia dé plek om per veerboot naar de Balearen te vertrekken. Wil je vanaf het vasteland naar Mallorca, Ibiza of Formentera varen dan is Dénia je vertrekhaven.

Bezoek het onlangs geopende Els Magazinos in de wijk Baix de la Mar, een heropleving van een historisch gebouw dat vroeger de paardenkarren en paarden van het koningshuis hosten, is nu nieuw leven ingeblazen als een moderne marktruimte met vele restaurants en bars en lokale kunstgalerieën.

Jalon – Xaló

Dé trekpleister van Xaló is de wekelijkse vlooienmarkt. Iedere zaterdag verandert de westkant van het dorp in één grote vlooienmarkt. In totaal zijn er ongeveer 200 tot 250 kraampjes en stalletjes terug te vinden op deze markt. Het is een grote publiekstrekker, waardoor er een tijdelijk parkeerprobleem in Xaló zou ontstaan als er geen extra parkeerterreinen geopend zouden zijn. Tijdens de vlooienmarkt zijn er gelukkig een paar parkeervelden waar je tegen betaling je auto kwijt kunt. 

Lees meer over Jalon
De vlooienmarkt begint rond een uur of 8 en rond 14 uur is de markt ten einde. In het meest noordelijke deel van de markt zie je de zelfde toeristische spullen die je op heel veel andere toeristenmarkten aan de Costa Blanca ziet: Spaanse jurkjes, hoeden, namaaktassen, zonnebrillen en andere weinig originele stukken. Ook in de zuidelijke punt van de markt zie je zulke kraampjes. Het overgrote deel van de vlooienmarkt betekent snuffelen tussen oude spullen die variëren van antiek tot vintage. Over het algemeen ontstijgt het aanbod het niveau van een doorsnee rommelmarkt. Wie goed rondneust die kan nog echt met leuke spulletjes thuiskomen.

Vall de Pop

Prachtige groene bloesem vallei met wijngaarden en mooie dorpen
Niet ver van de kust vind je Vall de Pop ook wel Jalón Vallei genoemd. Deze prachtige groene vallei is een gebied met wijngaarden, olijf, citrus- en amandelbomen en ligt ingeklemd tussen verschillende bergketens. De rivier Rio Jalón, de levensader van de vallei, slingert langs de dorpen Parcent, Murla, Benichembla en Alcalí, Jalón, LLíber, Senija en Castell de Castells De mensen bedrijven hier hun arbeid zoals zij dat al eeuwen hebben gedaan. In deze vallei woonden eeuwenlang de Moren. Dit is in vrijwel alle dorpen goed terug te zien.
Ieder dorp heeft een eigen cultuur en zijn eigen fiesta. In januari en februari bloeien de amandelbomen prachtig en de vallei wordt tot een wit /roze bloemenpracht.
De vallei staat ook bekend om zijn wijn. Er worden hier voornamelijk zoete wijnen geproduceerd die als dessertwijn goed smaken. De beroemde Moscatel en Mistella komen hiervandaan. Een bezoek aan één van de bodega’s mag je niet overslaan!

Valencia

Op een uur rijden vind je Valencia, de tweede stad van Spanje. Zeker bezoeken nu je in de buurt bent. Boek een fietstour in Valencia op verrassendvalencia.nl de ideale manier om deze mooie stad te bezoeken.

Leuk om te gaan bekijken:
Ciudad De Las Artes Y Las Ciencias-Mercado Central-Catedral De Valencia Y El Miguelete-La Lonja-Plaza De La Virgen-Jardines De Turia-Iglesia Y Torre De Santa Catalina-Plaza De Toros-Plaza Ayuntamiento-Torres De Serranos.

Beaches - Character Living

Alicante

Op een uur rijden vind je Alicante. Mooie bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld het kasteel van Santa Barbara op de Monte Benacantil (heuvel van 166 meter hoogte), de oude stad (Casco Antiguo) en interessante musea.

Loop door Barrio ‘Santa Cruz’ De Santa Cruz wijk is de wijk die u tegen komt wanneer u van het centrum naar de Monte Benacantil heuvel loopt. De wijk heet ook wel ‘El Barrio’ en is de authentieke volkswijk van de stad met vriendelijke bewoners. De wijk is niet toeristisch en laat het echte Spaanse leven in Alicante zien.

Lees meer over Alicante
De Basílica de Santa María is de oudste kerk in de stad, gebouwd op de resten van een moskee. De Gotische basiliek is gebouwd in de 14e en 15e eeuw bestaat uit één schip met zes kapellen. In de kerk zijn mooie kunstwerken te zien en een gouden altaar.

Het ‘Museo de Arte Contemporãneo de Alicante’, oftewel MACA is een museum voor moderne kunst in het centrum van de stad. Het ligt aan het plein Plaza de Santa María bij de basiliek. Het museum is gehuisvest in een 17e eeuws barokke stadswoning, het oudste civiele gebouw van de stad. De collectie bevat meer dan 800 werken uit de 20e eeuw van o.a. Pablo Picasso, Juana Frances, Joan Miró en Juan Gris.
Het MARQ is het archeologische museum van Alicante en vertelt meer over de geschiedenis van het Santa Bárbara kasteel en de omliggende Guadalest vallei. Leer meer over de geschiedenis vanaf de Romeinen, de Moren en de Spaanse koningen.

Ibiza

De supersnelle ferry verlaat de haven van Dénia om 7.30 uur en doet er 2 uur over om rond 9.30 uur in de haven van Sant Antoni te eindigen. De rest van de dag kun je dan heerlijk genieten van Ibiza, de stranden, bars, restaurants of de oude stad in Ibiza stad om later die avond om 21.00 uur weer Ibiza te verlaten richting de haven van Dénia waar men rond 23.00 uur arriveert.

Degene die liever wil gaan feesten op Ibiza kunnen gebruikmaken van de avond ferry “Cecilia Paye”, een supersnelle ferry die in Dénia om 17 uur vertrekt en aankomt in de haven van Ibiza om 19 uur. De volgende dag kun je dan dezelfde ferry om 11 uur terugnemen naar Dénia waar je rond 13 uur arriveert … en verder kunt slapen

Liever een dagje naar Formentera, dat kan ook!
Kijk voor actuele vertrektijden op www.balearia.com

Omdat het tot in de puntjes moet kloppen.

Elche

Op 1.5 uur rijden van Javea ligt Elche (ongeveer 20 km van Alicante).  Het is één van de grootste steden van de regio ValenciaIn het centrum vind je de archeologische vindplaats L’Alcudia.

Palmeral van Elche, in de 10e eeuw plantten de arabieren palmbomen rond de stad. De Palmeral staat op de lijst van Unesco Werelderfgoed, een zeldzaam voorbeeld van de Arabische landbouwmethode in Europa. Ben je op 14 of 15 augustus in de buurt, bezoek dan de uitvoering van het Mysterie van Elche.

Golfen in Javea
en omgeving

In Javea en omgeving liggen heel wat mooie golfbanen van verschillende niveau’s. Voor zowel de ervaren als beginnende golfer zijn er mogelijkheden.

Golfen met uitzicht op zee!

bekijk alle golfbanen

Javea in Javea
Ifach in Moraira
Altea in Altea
Oliva Nova in Oliva
Villaitana Golf
La Sella in Denia
Bonalba Golf Resort
Las Ramblas de Campoamar in Valencia
Villamartin in Valencia